U bent hier

De meest gestelde vragen over counseling

Wat is counseling? 
Counseling is een laagdrempelige vorm van hulpverlening bij problemen met een lichte psychosociale achtergrond. U kunt hierbij denken aan aanhoudende stress, een gevoel van niet gelukkig zijn, het gevoel niet op gang te kunnen komen en/of  het niet optimaal kunnen functioneren. 

Kan counseling ook helpen bij fysieke klachten? 
Soms zijn er fysieke klachten zoals bij voorbeeld chronische hoofdpijn waarvoor geen medische oorzaak wordt gevonden; dit noemt men somatische klachten en deze wijzen naar een eventuele  psychische oorzaak. Inzichtgevende gesprekken kunnen dan verbetering brengen. 

Wat gebeurt er tijdens de counseling? 
Tijdens het counselingproces gaat het om uw innerlijke groei en ontwikkeling van kennis en vaardigheden om uw eigen functioneren te verbeteren. U krijgt inzicht in eigen denken, beleven, handelen en blinde vlekken. Soms ziet u uw eigen mogelijkheden niet omdat u op een negatieve manier over uzelf heeft leren denken. Samen met de mij gaat u op zoek naar uw mogelijkheden, vaardigheden en innerlijke hulpbronnen. 

Helpt de counselor mij of moet ik het zelf doen? 
Tijdens het counselingproces ga ik uit van uw eigen verantwoordelijkheid.  Het is immers de bedoeling dat u het  stuur over uw leven zelf weer in handen neemt. Ook kan counseling helpen wanneer u levensvragen heeft, zoals “ wat is het nut van mijn bestaan, wat is het doel van mijn leven of ‘ben ik goed bezig?” Ik geef daarbij geen adviezen. 

Waarbij kan counseling helpen? 
Counseling kan helpen bij  problemen op persoonlijke en emotionele vlak zoals: Relatieproblemen, verlies van een dierbare, verlies van een baan, een chronische ziekte ,een scheiding, eenzaamheid of een onvervulde wens, steeds terugkerende moeilijkheden of conflicten met andere mensen, verlies van zelfvertrouwen, onzekerheid, besluiteloosheid, negatieve gevoelens, futloosheid, doelloosheid et cetera. 
In de counseling kan, naast de gevoerde gesprekken, gewerkt worden met aandachtsoefeningen, visualisaties, gronding, ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen, lichaamswerk.